Tyttöjen päivä on joka päivä

2015-tytot_0.jpg

Rohingya-kansan lapset pakenivat metsissä väijyviä väkivaltaisia miehiä sekä yön pimeydessä vaanivia ihmiskauppiaita päästäkseen Cox's Bazarin pakolaisleiriin, Bangladeshiin. Yli puolet Myanmarin Rakhinen osavaltiosta elokuun 25. päivän jälkeen Bangladeshiin paenneista lähes 690.000 pakolaisesta on lapsia. Erityisesti tytöt kertovat pelkäävänsä käymälöissä asioimista sillä siellä he saattavat kohdata hyväksikäyttöä suunnittelevia miehiä. Polttopuun kerääminen puolestaan  saattaa tarkoittaa raiskatuksi tulemista. Pakolaisleirin piti tarkoittaa turvaa väkivaltaisuuksilta, mutta se toikin mukanaan liikkumisrajoitteita, eristyistä yhteisöistään sekä sitä, että yli 435.000 kouluikäistä lasta ei pääse minkäänlaisen opetuksen pariin.

intia-priya-web.jpg

Tänään torstaina 11.10. vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Tytöt kaikkialla maailmassa joutuvat päivittäin kamppailemaan väkivaltaa, lapsikauppaa, lapsiavioliittoja ja systemaattista syrjintää vastaan. On tärkeää viettää nimenomaan tytöille ja heidän kokemalleen epätasa-arvolle omistettua päivää sillä tytöt ovat usein yhteiskunnan heikoimmassa asemassa. Lapsipakkoavioliitot, väkivalta, seksuaalinen hyväksikäyttö ja systemaattinen syrjintä ovat asioita, joita miljoonat tytöt ympäri maailmaa joutuvat kohtaamaan päivittäin. 

Tytöt ovat usein näkymättömiä kansainvälisessä oikeudessa ja politiikassa ja heitä pidetäänkin maailman suurimpana syrjittynä ryhmänä, kertoo alkuvuodesta julkaistu Plan Internationalin tutkimus. Monesti asiakirjoissa tytöistä puhutaan yhdessä poikien ja naisten kanssa, ja kiistanalaisina pidettyä tyttöjen oikeuksia, kuten seksuaali- ja lisääntymistarvetta, käytetään poliittisina pelinappuloina.

vaakakuva_3_nettisivuille.png

Tytöillä ympäri maailmaa ei usein ole mahdollisuutta päättää edes omasta kehostaan.  Joka vuosi 12 miljoonaa tyttöä joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana, ja 2 miljoonaa alle 15-vuotiasta tyttöä synnyttävät lapsen. 62 miljoonaa tyttöä on vailla koulutusmahdollisuutta ja 120 miljoonaa tyttöä on kokenut seksuaalista väkivaltaa, useimmiten toistuvasti.

Monet kehitysmaissa elävät tytöt joutuvat jäämään kuukautisten aikaan pois koulusta häpeän sekä oikeanlaisten hygieniatuotteiden puuttumisen vuoksi. Noin 200 miljoonaa tyttöä ympäri maailman on joutunut ympärileikkauksen uhriksi, joista nuorimmat vain muutaman päivän ikäisinä. Naisten sukuelinten silpominen on erittäin kivulias ja vaarallinen toimenpide, jolla ei saavuteta minkäänlaista lääketieteellistä etua. Ympärileikatut naiset kärsivät usein merkittävistä terveysongelmista sekä lamauttavasta kivusta koko elämänsä ajan.

kambodza-square-600x600.jpg

On erittäin tärkeää viettää tyttöjen päivää ja tuoda esiin minkälaista on miljoonien tyttöjen arki yhteiskunnan heikoimpina jäseninä. Tyttöjen päivän tarkoitus on lisäksi tarjota tytöille mahdollisuus saada äänensä kuuluviin. Jokaisella tytöllä tulisi olla oikeus päättää omasta kehostaan sekä omasta tulevaisuudestaan. Tytöt ovat todellisia selviytyjä ja heissä on valtavasti potentiaalia. Kun heille tarjotaan mahdollisuus ilmaista mielipiteensä, kertoa kokemuksistaan ja osallistua päätöksentekoon, he saavat työkaluja joiden avulla parantaa niin omaa tulevaisuuttaan kuin kokonaisten yhteisöjen ja yhteiskuntien tulevaisuutta, ja sitä kautta he voivat muuttaa maailmaa.

leader-600x600.png

Yksi erittäin helppo ja konkreettinen tapa auttaa maailman tyttöjä on ryhtyä Plan Internationalin kuukausilahjoittajaksi eli Tyttösponssiksi. Tyttösponssina edistät tyttöjen kouluttaumista, kitket haitallisia perinteitä, jotka uhkaavat tyttöjen tulevaisuutta, edistät tyttöjen turvallisuutta, autat torjumaan lapsipakkoavioliittoja sekä liian varhaisia raskauksia ja paljon, paljon muuta. Minä olen ollut Tyttösponssi jo vuodesta 2016, ja tunnen suurta ylpeyttä saadessani osallistua tyttöjen paremman tulevaisuuden rakentamiseen. Tyttöjen oikeudet koskettavat meitä kaikkia, ja meillä on velvollisuus tarjota heille tasa-arvoinen alku elämään.

On monta tapaa joilla voit osallistua Tyttöjen päivään. Voit:

  • kertoa somessa, miksi olet #tyttöjenpuolella. Muita hashtageja ovat esimerkiksi #tyttöjenpäivä #girlstakeover #tasaarvo #tyttöjenoikeudet ja #tyttöjenkoulutus.

  • tehdä kertalahjoituksen tyttöjen hyväksi tai ryhtyä Planin Tyttösponssiksi

  • osallistua oman paikkakuntasi Tyttöjen päivän tapahtumiin

  • kertoa kaikille tuntemillesi tytöille että he ovat vahvoja sekä ainutlaatuisia, ja että he voivat saavuttaa ihan mitä vain!

Tytöissä on voimaa!

Hyvää kansainvälistä tyttöjen päivää tänään ja joka päivä!

600x600-201806-ind-19.png

Lopuksi vielä disclaimer: Tämä postaus ei ole yhteistyöpostaus. Kaikki mielipiteet ovat omani. Mielestäni tyttöjen oikeudet koskettavat meitä kaikkia sukupuolesta ja kansalaisuudesta riippumatta. Koen tärkeäksi tuoda esiin minkälaista arkea miljoonat tytöt ympäri maailmaa elävät. Olen Plan Suomen vapaaehtoinen tukija, ja haluan kertoa kuinka merkittävää työtä he tekevät, sekä kannustamaan muitakin kantamaan omat kortensa kekoon tyttöjen oikeuksien puolesta.

Kaikki tämän kirjoituksen kuvat ovat Plan International Suomen ottamia.