Suomi 100 - Kysymyksiä ulkosuomalaiselle

turun linna suomi 100

In light of Finland's recent 100th Independence Day, I decided to answer some questions about myself as a Finn living abroad. The following post is written in Finnish, but I'd be happy to translate it to English or Spanish - just let me know!

Suomen 100-vuotisen juhlavuoden kunniaksi erityisesti ulkosuomalaisten blogeissa on kiertänyt haaste, jossa vastaillaan kaikenlaisiin Suomeen ja suomalaisuuteen liittyviin kysymyksiin. Muutaman tällaisen haasteen luettuani päätin itsekin lähteä mukaan, ja tarjota samalla suomenkielisille lukijoilleni hieman luettavaa sekä mahdollisuuden tutustua hieman paremmin minuun.

Missä asut ja kuinka kauan olet asunut ulkomailla? 

Tällä hetkellä asun lounais-Espanjassa, tarkemmin sanottuna Cádizin kaupungissa. Täällä olen asunut vasta noin kuukauden, mutta Espanjaan muutin viisi vuotta sitten. Yhteensä olen asunut ulkomailla noin 18 vuotta; Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Skotlannissa sekä Espanjassa. Kuinka usein käyt Suomessa? Milloin viimeksi ja onko seuraava kerta jo tiedossa? Käyn Suomessa yleensä kahdesti vuodessa, ja olen siellä keskimäärin kaksi viikkoa. Tällä hetkellä olen itse asiassa juuri Suomessa käymässä. Edellisen kerran kävin keväällä ja olin 10 päivää.

Mitä kaipaat Suomesta? Eniten kaipaan läheisiäni sekä ystäviäni. Sen lisäksi ikävöin Suomen luontoa ja ennen kaikkea sitä, että Suomessa luontoon pääsee kotiovelta suoraan. Helsingin keskustastakin pääsee aivan hetkessä esimerkiksi Töölönlahdelle, Keskuspuistoon ja Kaivopuistoon. Luontoa on Suomessa aivan kaikkialla monissa eri muodoissa. Espanjassa asuessani kaipaan myös Suomen tehokkuutta ja toimivuutta monissa virastoasioissa sekä sitä, että suomalainen byrokratia on melko helposti luovittavissa.

Lempi-maisemasi Suomessa? Kunhan ei sada vaakatasossa ja tuuli paiski naamaan niin pidän oikeastaan kaikenlaisista suomalaisista maisemista.

Miten meinaat juhlia itsenäisyyspäivänä? Koska olin juuri sattumalta itsenäisyyspäivän aikana Suomessa, pääsin ystävän kanssa Turun Linnaan katsomaan Luminous Finland 100 -valonäytöstä.

Mitä muotoilua teiltä löytyy ja onko jonkin esine tai astia, minkä haluaisit kotiisi tuoda Suomesta  Mikä on rakkain tavara, minkä olet tuonut Suomesta? Muumi-mukeja ja -kulhoja löytyy jonkin verran. Rakkain tavara on ehkä eräs Muumi-taulu, joka oli pitkään varastossa Suomessa mutta jonka hiljattain sain etelään tulevien lomalaisten autokyydin tuomana Espanjaan.

turun linna luminous

Mitä suomalaista ruokaa rakastat? Entä mitä suomalaista ruokaa inhoat? Ne eivät varsinaisesti ole ruokia, mutta rakastan suomalaisia irtokarkkeja sekä Kouvolan lakua. En erityisesti inhoa mitään ruokaa, mutta sanotaanko että silliä en kovin mielelläni syö.

Mitä pyydät aina lähettämään / tuomaan tuliaisiksi Suomesta? Ykköstoive on aina pussi Kouvolan lakua. Pitkään toin mukanani myös soijarouhetta, mutta nyt sitä saa jo joistakin kaupoista Espanjassa joten se ei ole enää niin akuutti tuliainen.

Minkälaista elämää viettäisit jos asuisitte edelleen Suomessa? Tai miten se ehkä poikkeaisi nykytilanteesta?  Minä olisin ainakin varmasti oman alan töissä tällä hetkellä. Asuisimme vuokralla kerrostalossa kuten nytkin, matkustelisimme kun voisimme ja näkisimme minun perhettäni ja ystäviäni huomattavasti enemmän kuin nyt. Luulen kuitenkin, että se peruselämä on aika samanlaista niin Suomessa kuin muuallakin. Monesti ajattelen, että elämänlaatumme on parempi Espanjassa kuin Suomessa vaikka vähemmällä elämmekin.

luminous turku kuoro

Mitä arvostat nykyään eniten Suomessa, mitä et ehkä osannut arvostaa ennen? Suomessa on aivan mielettömän hyvää hanavettä! Sitä ei osannut arvostaa ennen kuin lähti muualle. Lisäksi arvostan suomalaisten kykyä ymmärtää että asioiden tehdään tai ollaan tekemättä yhteisen hyvän vuoksi. Leikkipuistojen leluja ei varasteta koska joku saattaa haluta leikkiä niillä myöhemmin, kirjastossa ollaan hiljaa koska melu saattaisi häiritä muita asiakkaita, jos koira pissaa rappukäytävään se siivotaan koska se voisi häiritä naapureita. Kaikki ovat itsestäänselviä asioita Suomessa, mutta esim. Espanjassa on turha toivoakaan.

Mikä Suomessa ärsyttää eniten? Tällä hetkellä Suomessa ärsyttää eniten kenties yleisesti Eurooppaa ja maailmaa vaivaama suvaitsemattomuus. En haluaisi asua ulkomaalaisen puolisoni kanssa Suomessa juuri nyt.

Mikä taas Suomessa on ihanampaa, kuin missään muualla? "Missään muualla" on hieman laaja käsite, mutta jos Espanjaan verrataan niin Suomessa hanavesi on aivan omaa luokkaansa.

suomi 100 luminous

Suomalaisinta minussa on... ...rakkauteni sarkasmin käyttöön. Valitettavasti sarkasmia ei liiemmin Espanjassa ymmärretä, ja se onkin johtanut muutamaan hieman kuumottavaan väärinkäsitykseen.

Puolisoni/läheisen mielestä suomalaisinta minussa on... ...suorapuheisuuteni. Joskus olen kuulemma liian "tönkkä" vaikka omasta mielestäni yritän vain kertoa asiat mahdollisimman yksinkertaisesti. Lisäksi nautin välillä hiljaisuudesta, ja sitä monen espanjalaisen vaikea ymmärtää.

Olen hävennyt Suomea/suomalaisia... Etenkin Espanjassa asuessani olen hävennyt suomalaisia lomaörveltäjiä, jotka tulevat etelään juomaan halpaa olutta litratolkulla ja kulkevat kaupungilla pelkissä uikkareissa.

Minun on myös vaikea ymmärtää sellaisia suomalaisia, jotka erakoituvat ulkomailla asuessaan Suomi-yhteisöihin eivätkä vaivaudu usean vuodenkaan jälkeen opettelemaan kieltä. Suomessa tunnutaan aina vaativan ulkomaalaisten sopeutumista ja toistetaan kyllästymiseen asti että maahanmuuttajat saisivat luvan sopeutua täydellisesti tai sitten "palata sinne mistä ovat tulleetkin". Kuitenkin tuntuu ettei tämä kehotus koske joitakin ulkosuomalaisia, jotka ovat aivan samassa asemassa 

Mitä nykyisen kotimaasi asukkaat tietävät Suomesta? Ehdottomasti yleisin kuulemani kommentti liittyy Suomen menestykseen PISA-tutkimuksissa. Mainituiksi ovat myös tulleet Sibelius, joulupukki, Aki Kaurismäki ja kylmä ilmasto. Jotkut osaavat myös nimetä Lordin Euroviisuvoiton, Apocalyptican ja Nightwishin.

Kerron aina Suomesta... ...että ei sielläkään kulta kasva puussa. Suomi on monella tapaa hyvä maa asua mutta ei sekään ole ollenkaan sellainen paratiisi kuin monet kuvittelevat. Monet tietävät että Suomessa on laaja valtiontukijärjestelmä, mutta harva tulee ajatelleeksi sen vaikutusta esimerkiksi kansantalouteen tai niitä sosiaalisia ongelmia jotka syntyvät yhteiskunnassa, jossa ei käytännössä ole pakko tehdä töitä jos ei halua.

kuoro luminous turku

Kuinka usein puhut suomea? Luen ja kirjoitan suomea päivittäin verkkomedian ja -viestien muodossa mutta puhun sitä ehkä vain muutaman kerran kuussa.

Mikä on mielestäsi Suomen kielen kaunein sana? Kauneinta sanaa on vaikea valita mutta pidän kovasti sanoista, joissa on paljon vokaaleja, esimerkiksi omena, eilinen, leipoa ja joulu.

Entä rumin? Varmaan kaikki kirosanat, ne särähtävät korvaan pahasti. En tosin osaa sanoa johtuuko se itse sanasta vai sen merkityksestä.

Mikä on lempimusiikkiasi Suomesta? Entä lempi-laulusi? Tällä hetkellä pidän kovasti suomalaisesta acapellasta, esimerkiksi Rajattomasta ja Club for Fivesta.

Mitä suomalaista perinnettä teillä vaalitaan? Olen ollut vähän huono tuomaan suomalaisia perinteitä elämäämme Espanjassa. Luulen että se johtuu toisaalta siitä, että olen muuttanut paljon joten olen yrittänyt välttää kaikenlaisen turhan tavaran (esim suomalaisten koristeiden) keräämistä. Lisäksi koska suomalaisia juhlapyhiä ei tietenkään vietetä ulkomailla, monet juhlat ja niihin liittyvät perinteet ovat menneet multa vähän "ohi" sen tavallisen arjen keskellä. Aikuistumisen sekä oman perheen myötä tämä on kuitenkin hieman muuttunut ja olen tänä vuonna ensimmäistä kertaa ajatellut, että olisi ihanaa leipoa piparkakkuja, katsoa Lucia-kulkuetta tai katsoa netin kautta suomalaisia joulukonsertteja. Ehkä tämä innostus laajenee muihinkin vuodenaikoihin ja ensi vuonna voisin tehdä vaikka simaa ja tippaleipää Vappuna!

Mitä terveisiä lähetät 100-vuotiaalle Suomelle? Suomella on mielestäni maana valtavasti potentiaalia olla edistyksellinen, moderni ja tasa-arvoinen maa. Suomalaiset ovat rehtiä kansaa ja nuoruuteni Suomessa oli turvallista. Kävin lukio- ja opiskeluaikoina ulkomailla luokkaretkillä, opin uusia kieliä ja kasvoin itsenäiseksi, oma-aloitteiseksi aikuiseksi. Suomalaisessa yhteiskunnassa oli helppo kokeilla siipiään monillakin eri aloilla, sillä vaihtoehtoja on paljon ja niitä tuetaan rahallisesti. Minulla on ollut Suomessa mahdollisuus tehdä valtavasti sellaisia asioita, joita en voisi kuvitella esimerkiksi espanjalaisten nuorten saavan tehdä.

Kuitenkin viime vuosien muutokset kuten esimerkiksi korkeakouluja kohdanneet merkittävät leikkaukset, tasa-arvoisen avioliitolain pitkään jatkanut jahkailu sekä yhteiskunnassa vahvasti kupliva rasismi ja suvaitsemattomuus saavat minut välillä aika toivottomaksi. Tuntuu, että positiivinen kehitys yhteiskunnassa on ollut muutaman vuoden ajan pysähdyksissä, ja toivoisin 100-vuotiaalta Suomelta että suunta muuttuisi ja että yhteiskunnassa vallitsisi tasa-arvo, yhteisen tekemisen meininki ja jälleen sellainen fiilis, että kohti parempaa mennään. Toivoisin myös suomalaisten ymmärtävän kuinka hienossa maassa he saavat asua, ja että he vaalisivat ja puolustaisivat hieman hanakammin kaikkia niitä oikeuksia ja mahdollisuuksia, joiden vuoksi on aikanaan taisteltu.

Onnea 100-vuotiaalle Suomelle!